01/02/2019 – Unicofil PLA Rainbow review

Ding – Dong ….

DHL leverde enkele dagen geleden een pakket. Wat zou hier inzitten? Een verrassing van Unicofil !

Unicofil is een Duits bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in regenboog-filament. 4 rolletjes om mee aan de slag te gaan.

De dozen op zich zijn eerder sober te noemen: nette kartonnen dozen met een label. Meer is er niet te zien. Toch een minpunt hier: Er staat geen vermelding van het merk op deze dozen. Als je deze dozen in je stock plaatst en je hebt er niet opgeschreven wat er in deze verpakking zit, is het moeilijk te achterhalen wat het merk en type is, behalve de kleur en diameter.

Een geopende doos, maakt je helaas niet veel wijzer. M.a.w. wanneer je de gesealde zak opent, kun je wel eens de verkeerde keuze hebben gemaakt. En zoals we weten, een geopende verpakking filament, wordt een risico om vocht op te nemen. Hierdoor verhoog je dus duidelijk de kans dat je filament vermindert in kwaliteit als deze lang geopend blijft. Ik heb de firma dan ook een berichtje gestuurd met deze vaststelling en heb hen de tip gegeven misschien nog net iets meer info op dat label en/of doos te drukken.

Hun spoelen bevatten 750 gram filament. De spoel is doorzichtig, zodat je kunt inschatten hoeveel er nog op de rol overblijft. Ik zeg wel inschatten, want ik mis hier een aanduiding van meters op de spoel, zoals reeds meerdere merken tegenwoordig gebruiken. De windingen zijn netjes. In de gesloten verpakking zit er tevens een zakje silicaat om vocht op te slorpen.

Zoals gebruikelijk heb ik over een afstand van 5 meter en 10 meetpunten, de gemiddelde diameter vastgesteld voor later gebruik in de slicer. Deze metingen gaven me een gemiddelde van 1.74 mm. Zeer strakke tolerantie vond ik hier, minimum was 2 keer 1.73, de rest 1.74 mm.

De fabrikant raadt aan op een verwarmd bed te printen van 40 – 60° C. Aangezien dit PLA is, zou in principe ook op een koud bed moeten kunnen worden geprint. De nozzle zou best tussen 210 en 230° C hebben.

Mijn eerste test is altijd een temperatuurstoren met een 0.2 mm hoogte van de laagjes.

Het beste bereik op mijn Prusa MK2s was 205°C. Heel weinig stringing, wat altijd mooi is meegenomen. (edit: verdere testprintjes deden me toch beslissen dat de temperatuur iets warmer mocht: 210°C)

Mijn calibratiestuk was de volgende om te testen.  Testtemperatuur: 205° C., layers op 0.2 . Geen supports! Altijd een moeilijke, zeker de onderkant, omdat de bollen op het eind zeer horizontaal worden geprint. Behalve de kleine foutjes die we bij deze test bij elk filament weer zien terugkeren, was ik zeer tevreden met het resultaat.

Top: perfect
zijkant: iets te koud, volgende tests moeten op 210°C

bodem: de normale kleine fout omdat er geen supports zijn geprint

Als afsluiter om de printkwaliteit te bekijken gaan we nog eens de uilen onder handen nemen. Wederom zonder supports! Laagjes van 0.15 mm. Hier merkte ik wel dat de 205° C die ik hanteerde, net iets te weinig waren om goed te zijn. Het mochten gerust een graad of 5, misschien wel 10 meer zijn. Bij de test van de volgende spoel, ga ik dit aanpassen en de resultaten dan ook hieronder laten zien.

Tijd om nog enkele grotere prints te maken met de rest van de spoel.

Ik had nog enkele prints nodig die wat kleur mochten bevatten. Ideaal om met dit filament verder aan de slag te gaan, maar dan in een ander kleurtje (rood, oranje, geel).

20190209_170749.jpg
20190222_123138.jpg
20190309_174159.jpg
20190309_174150.jpg

20190309_174135.jpg
20190222_123218.jpg
20190222_123205.jpg

Conclusie:

  • temperatuur mag iets warmer dan normaal voor PLA: hier 210° na aanpassing en evaluatie van de tests.
  • Het is sterk materiaal, breekt niet eenvoudig. Zeker niet wanneer de printtemperatuur iets hoger is.
  • Stringing is zo goed als onbestaand.
  • Ik mis de markeringen op de zijkant van de spoel om de lengte van het resterend filament te kunnen inschatten.

Je kunt hiermee zeer leuke effecten verkrijgen, ook op een printer die feitelijk zonder veel ingrepen slechts met 1 filament kan printen. Het eindresultaat vind ik geslaagd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial