07/01/2019 – 3D Prima Value PLA Zilver

3D Prima, dit merk had ik al enkele keren gezien in diverse webshops, maar nog nooit zelf gebruikt. Tijd om met hen contact te zoeken dus.

Na enkele mailtjes hebben ze me 2 rollen gestuurd. Eentje was Easyprint PLA, de ander PrimaValue PLA. De review gaat hier over de Value PLA, de andere ga ik testen in een aparte review. Dit omdat het over 2 verschillende soorten gaat.

Het betreft hier een rol van 1 kg. Netjes verpakt in een degelijke doos, met daarin in een vacuüm plastic verpakking met silicaat zakje, de spoel PLA. Ik vind het een beetje spijtig dat ik op deze verpakking, of op de spoel, nergens vermeld zie wat het temperatuursvenster of de tolerantie van het materiaal is. Indien je echter naar de betreffende webpagina gaat, dan vind je dat wel terug. Een beetje jammer, want de meeste spoelen/dozen die ik al in mijn handen heb gehad, beschrijven dit wel. Wat hun tolerantie betreft stond er geschreven: ± 0.10 mm. Mijn test op een 10 punten over 5 meter afstand was: 1.70 mm tot 1.72 mm, met een gemiddelde van 1.71 mm.

De spoel was ook niet perfect gewonden. Niet dat ik problemen verwacht had hiermee, maar ik heb er al veel betere gezien. Aan elke kant zijn er slechts 2 gaatjes, naast elkaar, waar je het filament kunt in vastzetten wanneer je de spoel terug opbergt voor later gebruik. Een markering op de spoel met een geschatte restwaarde van het filament ontbreekt, maar wordt gecompenseerd door een “venster”. De laatste 2 opmerkingen zie je tegenwoordig toch beter dan dit. Op hun Easypint (getest in een vorig review) deden ze dat wel.

De eerste test is een temperatuurs-toren met een hoogte per laag van 0.2 mm. Om mooie prints te verkrijgen heb je deze info nodig en dat kan van merk tot merk, maar zelfs binnen hetzelfde merk, van kleur tot kleur verschillend zijn. 3D Prima stelt voor zijn Easyprint, hier getest, een temperatuur in het bereik van 180°C-210°C voor. Ik vond de beste temperatuur rond 205°C op mijn printer. Algemeen gesproken, was stringing zo goed als nihil.

Dan was het tijd voor het echte printen: Mijn profiel/slicer wat ik normaal gebruik, had toch enige moeite om me de mooie resultaten te geven die ik gewoon ben. Dus heb ik toch redelijk wat getest en getweaked om een al bij al mooi resultaat te verkrijgen.

Na het nodige testen, aanpassen, hertesten, en nog een paar keer opnieuw starten, kreeg ik het volgende:

De foto’s met 2 objecten zijn telkens het linker item met linear advance, rechts zonder.

Hou wel telkens in gedachten dat deze prints sterk vergroot getoond worden hier, De kubus is 50 mm hoog, de uitljes zijn 60 mm hoog. Op deze foto’s vallen de fouten dus veel meer op, omdat ze ook van veel dichter gefotografeerd zijn dan wat je normaal met het blote oog bekijkt.

Conclusie:

  • De verpakking zit snor. Degelijk en beschermd tegen vocht.
  • De windingen zijn geen perfectie op het zicht, maar vormen zeker geen probleem om ongestoord te kunnen printen.
  • De diameter van het filament is vrij constant, in mijn geval een afwijking van 0.01 mm.
  • Mijn beste temperatuur ligt op 205° C.
  • Stringing is zo goed als nihil.
  • De resultaten van de prints zijn niet perfect, maar gemiddeld naar mijn mening.

Dit filament zou ik persoonlijk gebruiken om items te printen die achteraf nog bewerkt worden met verf, lijm, plamuur om de naden tussen verschillende onderdelen te camoufleren.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial