08/04/2019 – Igus iglidur® I150-PF

Igus is in de 3D printer wereld bij de amateurs, vooral bekend van hun glijlagers. Hier gaan we hun filament bespreken, wat voor mij ook totaal nieuw is. Ze hebben een mooie website https://www.igus.be/?C=BE&L=nl . Deze kun je rechts bovenaan, door op de huidige landcode te klikken, veranderen van taal.

Na enig heen en weer-geschrijf met mijn contactpersoon, waren ze bereid me wat filament te sturen om te reviewen. Zeer vriendelijk onthaal. Er was echter 1 ding wat ik niet zo leuk vond, de vraag: hoeveel meter bedragen je testen normaal? Mijn uitleg dat de normale tests normaal ongeveer 100 meter bedragen, zonder foute prints en naar de juiste instellingen zoeken, leverde me uiteindelijk 300 gram (een dikke 100 meter) filament. Voor een bedrijf in die grootorde vind ik dat net een beetje krap bemeten.

Luchtdicht verpakt, helaas zonder zakje silicaat om te voorkomen dat het filament vocht gaat opnemen. Ik heb niet ervaren dat het filament (veel of weinig) vocht opneemt. Dit omdat mijn printer-testruimte, warm en droog is op zich, maar ook omdat het filament op 3 dagen verwerkt was en dus geen afdoende tijd had hiervoor. Wat wel mooi was, het filament was mooi gewikkeld en werd op spanning gehouden door een zip-tie om te voorkomen dat het loskwam. Wat ik dan helemaal niet leuk vond, er zaten allerlei zwarte partikels op het filament. Wat als deze moeilijk of niet smelten en een clog veroorzaken in de extruder? Wat als ze zwarte vlekken achterlaten in deze witte print? Waarom die partikels aanwezig waren of hoe, daar heb ik geen antwoord op.

Op hun website vond ik volgende info, betreffende dit materiaal:

 • Het tribo-filament dat het gemakkelijkst verwerkt kan worden
 • igus® hechtfilm is nodig voor een niet verwarmd printbed
 • Zeer goede slijtwaarden tot maximaal een p*v waarde van 0,2 N*m/s
 • Goede mechanische eigenschappen
 • Dit filament zou 50 keer slijtvaster zijn dan conventioneel printmateriaal. Uitermate geschikt om lagers te maken dus.
 • Kan gebruikt worden op lange termijn tot 65°C, kortstondig 75°C
 • nozzletemp: 240 – 250°C
 • bedtemp: 20 – 60°C (mits een Igus hechtfilm, kan dit ook op een koud bed worden geprint)
 • koeling kan, maar hoeft niet

Het eerste wat we altijd doen? Juist, de gemiddelde diameter bepalen om in de slicer te gebruiken. Vaststelling 1: Het materiaal voelt helemaal niet glad aan zoals PLA of PETG. Het is een beetje ruw. Niet overdreven, maar toch kun je het verschil voelen. Vaststelling 2: Ik vermoed door de vorige vaststelling, dat het filament nogal wat durft af te wijken van een vaste diameter.

De tests gaan hier net iets anders gedaan worden, dan wat ik normaal doe. Daar zijn 2 grote redenen voor. 1/ beperkt materiaal ter beschikking. 2/ Het temperatuursvenster is zeer klein van dit materiaal (240 – 250°C).

Vandaar de keuze om gelijk met mijn eigen kubus te gaan printen om mee te starten. Deze test toont gelijk al een aantal zwakke of sterke punten voor eender welk filament. Het materiaal werd geprint op 0.2 mm laaghoogte, 250°C en een 40°C bed. Voor de rest nam ik mijn standaard profiel van PETG, dat leek het meeste in de buurt te komen om mee van start te gaan. Dus “start” en zoals altijd, kijken op de eerste laag deftig hecht aan het bed, en dan de printer alleen laten tot deze laat weten klaar te zijn met printen.

Had ik even een ontgoocheling…….. wat een stringing. Dit heb ik op geen enkele van mijn Prusa manchines al voorgehad. En dit terwijl er toch al een behoorlijk aantal verschillende soorten en merken filamenten door deze machines is gegaan.

Tijd om te gaan tweaken dus. Stringing (draadjes trekken) probeer je op te lossen met enerzijds de temperatuur te verlagen, en anderzijds je instellingen voor retractie aan te passen. Je kunt uiteraard maar 1 setting tegelijk aanpassen en kijken of die positief of negatief uitdraait. Dan kun je gemakkelijk de setting terugdraaien indien nodig. Doe je meerdere settings tegelijk, tja, welke was dan verantwoordelijk voor dat mindere resultaat?

Terwijl ik aan het testen was om de stringing te laten verdwijnen, ervoer ik warping ook…… damn! Hier was nog veel werk aan om tot een bevredigend resultaat in mijn profiel te komen.

Om een lang verhaal kort te maken…. Ik heb de temperatuur moeten zakken naar 240°C op de extruder (het minimum wat voor dit filament is voorgeschreven door de fabrikant), mijn retractiesnelheid moeten verhogen op mijn Prusa MK3, de retractie zelf aanzienlijk moeten verhogen van 0.8 mm (wat ik normaal voor alles zowat kan gebruiken op deze printer) naar 6 mm. Om het warpen tegen te gaan, was ik verplicht om, of met een brim te gaan werken, of om 3D-Lac te gebruiken. De temperatuur van het bed op de max voorgeschreven 60°C brengen bleek niet afdoende te zijn.

Wat ik ook heb gemerkt: op een bepaald ogenblik, bleef er na het verwijderen van mijn purgeline op het printbed wat residu achter. En dat kreeg ik niet verwijderd met de hand van de “springsteel sheet met PEI”. Even proberen met IPA, wat ik normaliter gebruik voor PLA en PETG. Dat werkte dus niet. Dan maar het meer agressieve Aceton gebruiken, wat wel dit residu verwijderde.

Op het einde van de rit had ik aanvaardbare prints en een lege spoel:

Dit waren custom onderdelen voor mezelf, waarvoor ik dit filament ideaal achtte. De stukken moeten veelal uit elkaar worden gehaald bij gebruik. Igus beweert dat ze slijtvast zijn, dus een ideale compositie hiervoor. Om zelf even te testen hoe slijtvast deze elementen zijn, heb ik gebruik gemaakt van schuurpapier korrel 90. Het materiaal is dus effectief een pak moeilijker te schuren dan PLA of PETG. Hiervoor krijgt IGUS een dik pluspunt.

Conclusie:

 • De verpakking zelf is goed, maar zonder silicaat erin. Het filament kan zich niet uit zichzelf ontwinden dank zij de zip-tie. Geen kartonnen box.
 • Zwarte partikels tussen de windingen op de spoel.
 • Een zeer beperkt temperatuursvenster om mee te werken. Maar dit lijkt afdoende te zijn om te werken.
 • Kan op een koud bed (volgens IGUS) mits een hechtingsfilm.
 • Ik ervoer véél warping.
 • Dit product houdt ervan om te gaan “stringen”.
 • Slijtvast: ZEER ZEKER!
 • Veel tuning werk om tot een deftig resultaat te komen. Achteraf een bevredigend resultaat.

Op hun website schrijft Igus bij dit produkt: “Het tribo-filament dat het gemakkelijkst verwerkt kan worden” en “Materiaal geschikt voor beginner”. Met deze uitspraken ben ik het toch niet helemaal eens. Je moet hier al weten waar je mee bezig bent. Mocht dit één van de eerste rolletjes zijn die ik gebruikte met een 3D-printer, zou ik het waarschijnlijk opgegeven hebben. Ik heb nog zo’n rolletje I180 liggen van Igus ook, ik hou mijn hart al vast om dit te gaan testen.

Edit 15/4/2019

1 dag voor het schrijven van deze review, nam ik contact op met Igus om wat hulp te verkrijgen betreffende mijn eerder povere resultaten in het begin van deze test. 5 dagen later kreeg ik een mailtje terug (er zat wel een weekend in) van hen. Ondertussen was ik er al in geslaagd om zelf betere resultaten neer te zetten, dankzij mijn eigen ervaring en testen


First of all, if a Filament shows signs of stringing and other quality imperfections like brown spots, it might be a sign that the filament needs to be dried. All Filaments take up moisture to some degree and it will show in the quality of the print. Some more, some less. There are special filament drying machines (re-labeled food dehydrators) that can be used, alternatively an old oven (that’s not being used for food preparation anymore!) The material should be dried at around 70 °C for at least 3-4 hours. Moreover, the customer may try to lower the extrusion factor a bit (as far as about 97%) and lower temperature some more (235 °C still works fine in most cases). Temperature settings often also differ from machine to machine, e.g. a setting on a Prusa printer might lead to a different effective heat in the nozzle than on an Ultimaker.

Filament moet worden gedroogd? Raar! Dit filament werd door Igus rechtstreeks geleverd, zat in een luchtdichte verpakking bij levering, maar er was wel geen silicaat aanwezig in deze verpakking. Sorry Igus, ik denk dat de schuld hier bij jullie ligt en niet bij mij. De extrusion multiplier naar beneden halen was inderdaad een behulpzame tip. Igus was op zijn minst nog beleefd genoeg om te antwoorden op mijn vragen, wat niet van alle andere bedrijven kan worden gezegd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial