15-08-2019 3D-Fuel dual review beer and coffee

3D-Fuel, nooit van gehoord. Maar wel een uitdagende naam voor filament, vond ik. Dit was een merk wat ik toevallig had opmerkt in één of andere groep op Facebook. Nieuwsgierig naar nieuw materiaal, zoals ik altijd ben, kwam ik op hun website terecht, waar toch een aantal interessante items op te vinden waren. Deze mensen voorzagen me van 2 spoelen om te reviewen: een rolletje “beer”-filament en een rolletje “coffee”-filament. Volgens wat ik lees op hun website, is dit een Amerikaans merk, welke produceert in de VS en in Ierland.

Ok, genoeg praatjes nu, tijd voor het echte werk. Aangezien beide rollen eenzelfde basis hebben, zal ik ze hier naast elkaar reviewen.

Buzzed Beer-filament: dit is een op “bier” gebaseerd filament, wat gebruik maakt van de afvalstoffen van bijproducten in het bier-fabricatie-proces. Dit resulteert in zichtbaar unieke printresultaten. Het filament produceert eindproducten met een “rijke gouden kleur” en een “merkbaar natuurlijke korrel”. (bron: vrije vertaling van de info op hun website)

Wound up Coffee-filament: dit is een op “koffie” gebaseerd filament, wat gebruik maakt van de afvalstoffen van bijproducten in het koffie-fabricatie-proces. Dit resulteert in zichtbaar unieke printresultaten. Het filament produceert eindproducten met een “rijke bruine kleur” en een “merkbaar natuurlijke korrel”. (bron: vrije vertaling van de info op hun website)

Waarschuwing: Deze filamentensoorten, maken gebruik van polymer als basis van hun product. Deze zouden om voorgaande reden, NOOIT mogen worden gebruikt om prints te maken die in contact komen met hoge temperaturen( bv een koffiekop). Het is dus NIET VEILIG om hiermee zaken te produceren die in aanraking komen met consumptiegoederen (drank, eten,…)

Beide filamenten zouden geprint kunnen worden op basis van een PLA profiel, wat je achteraf wat kunt bijstellen. Voorgestelde temperaturen: 180-210°C voor de nozzle, een verwarmd bed is niet noodzakelijk, maar als je er eentje hebt, temp op 45°C zou het moeten doen. Een vraag die ik heb gesteld aan mijn contact bij de firma, is dit materiaal “schurend” voor de nozzle? Dat werd als negatief beantwoord.

Verpakking: Kleurrijke kartonnen dozen, met binnenin een spoel met 500 gram filament, die is ingepakt in een vacuüm getrokken plastic, welke ook nog een zakje silicaat bevat om de zaak droog te houden. Ik was mijn review aan het schrijven na het openen van de eerste doos, het Beer filament. Toen ik het Coffee filament uit zijn verpakking haalden zat er helaas GEEN silicaat in de verpakking om de zaak droog te houden. Buiten op de dozen staat een klein beetje extra info met betrekking tot de fabricage van het materiaal. Op beide spoelen heb ik een 10-punts meting gedaan over een afstand van 5 meter, om zo de gemiddelde diameter te bepalen die noodzakelijk is om in te voeren in de slicer. Deze resultaten waren zeer accuraat met wat op de doos beschreven stond bij de details. M.a.w. was de tolerantie van beide spoelen zeer strak.

het zakje silicaat zit netjes in de vacuum getrokken plastic tas.
Beer

Nu gaan we starten met het echte werk, eerst een temperatuurstoren printen om de ideale temperatuur te zoeken voor deze materialen op mijn test-printer (Prusa MK3s). Gestart van mijn standaard PLA-profiel en -toren, wist ik vooraf dat de eerste lagen op de toren te warm zouden zijn. 230°C ligt duidelijk te hoog naar wat 3D-Fuel voorschrijft. Maar ik had geen zin om een totaal nieuwe toren te tekenen en in PrusaSlicer 2.0 te configureren om de temps aan te passen ( een beetje teveel werk, lees: lui). Laat ons tegelijk ook afspreken dat ik telkens de foto’s van het “Beer”-filament aan de linkerkant zal zetten, en deze van het “Coffee”-filament aan de rechterkant. Printlaagjes van 0.2 mm en een bed verwarmd op 45°C.

Beer filament (links): beste resultaat op 190°C. Lager hoef ik eigenlijk niet te testen, gezien ik met een RVS plated en hardened nozzle werk. Hierdoor moet ik altijd al net dat tikje warmer printen dan met een koperen nozzle. En na het testen van het Coffee filament (rechts), kon ik het identieke profiel gebruiken van broertje “Beer”. Dat was makkelijk_

Eenmaal de temp-toren klaar, dan kunnen we aan het echte werk beginnen. Onze geliefde calibratie-kubus, die geprint wordt op 0.2 mm laaghoogte, zonder supports.

Van boven naar beneden: Overzicht, Top, Zijkant, Onderkant. Beer filament (links): Het mag gerust gesteld worden dat dit een van mijn betere resultaten ooit is met deze kubus. De bovenkant toont een zeer mooi oppervlak. De zijkant toont een meer dan behoorlijk resultaat in de 4 cirkelopeningen in het midden. Deze gaan namelijk naar een “1 lijntje filament” op de scherpe zijden. De onderkant toont een bijna perfect center. Deze hangt dus echt horizontaal, en dit geprint zonder supports. NIKS van warping! Ik ben onder de indruk. Het Coffee filament (rechts) in deze test was eigenlijk even goed als zijn broertje links. Enig puntje was dat er een lichte overextruding was. Maar dat kon ik wegwerken in het profiel.

Als afsluiter in onze standaard-tests en om de printkwaliteit te bekijken, gaan we nog eens de uilen onder handen nemen. Deze keer gaan we op 190°C, maar 150 micron testen. Wederom zonder supports!

Beer Filament (links): Op 150 micron geprint, toont dit de unieke textuur van het filament. De kleine bruine spikkeltjes, geven de print wel een “special look”. De overgang tussen de verschillende lagen is subliem. De details blijven ongelooflijk scherp. Stringing? Dat is gewoon minimaal. Even snel met een haardroger erover en ze zijn weg. Het Coffee Filament (rechts) print even goed. Maar de kleurspeling vind ik net iets meer hebben.

Zoals ik meestal doe na de gewone tests die ik voor elk filament volbreng, doe ik met de rest van de rol wel iets speciaal. Wat zou ik nu beter kunnen printen met “Beer filament” dan iets wat te maken heeft met bier? Juist, ik ging voor een groot bierglas. Geprint op 0.2 mm, standaard ingesteld op 10% gyroid infill en met supports voor in het oor van het glas. Na de standaardinstellingen in PrusaSlicer 2.0, de cilinder van het glas gemodifieerd zodat er slechts 5% rectalinear infill in de wand van het glas zat.

De kwaliteit van het resultaat is gewoonweg verbluffend !!!

Nog filament op het spoel met Beer? Geen probleem, we gaan nog wat dingetjes printen.

Geen infill, 0.2 laagjes.

En om af te sluiten met deze spoel, nog een vaas. 0.2 mm, 3 perimeters.

Ook van het Coffee filament, gaan we de rest wegwerken. Ik had nog een sokkel nodig voor een ander projectje. Deze werd op 0.15 mm geprint.

Aan de rechterzijde zie je de uitstulping die hier voor mij een uitdaging zou zijn om te printen zonder supports, dacht ik tenminste…

Als je lang genoeg aan het wachten bent bij je printer, dan begint je hand er op den duur zo uit te zien:

En om af te sluiten, wat kun je beter printen met Coffee filament, dan…… jawel, koffie.. 0.15 mm laagjes, onderkant van de straal, de”splash”, gevuld voor 60% om tegengewicht te creëren voor de kop, de rest van de straal voor 15% gevuld. De kop is geprint met Saint Smart PETG.

Conclusie:

  • Goed verpakt, maar geen silicaat in elke verpakking. Een beetje raar vind ik persoonlijk. Een foutje in het controleproces?
  • Het is moeilijk in te schatten hoeveel filament er nog over blijft op de spoel. De spoel is er eigenlijk eentje voor 1 kg, maar slechts met 500 gram gevuld. Bovendien mis ik elke markering op de zijkant, die een eventuele indicatie kan zijn om de rest te bepalen. Dit is een minpunt, vind ik.
  • De adhesie met het bed op de voorgestelde temperatuur van 45°C, is zeer goed. Voordeel van deze lage bedtemperatuur? Je verbruikt minder energie.
  • Wanneer in het voorgestelde temperatuurvenster wordt gewerkt, is er geen stringing.
  • Warping heb ik op geen enkel moment en print vastgesteld.
  • Beide filamenten printen zeer mooi. Het Coffee filament vind ik net dat tikkeltje mooier, omdat er wat meer kleurschakering (donker/licht) in het resultaat zit.
  • De resultaten van de prints zitten ruim boven het gemiddelde van wat je normaal print. En dit op een zeer eenvoudig gebaseerd PLA filament profiel, zowel getest op 0.2 als 0.15 mm laaghoogte.

Dit materiaal zou ik zeer zeker aanraden en zelf gebruiken, wanneer ik iets wil printen wat niet geschilderd moet worden, maar een natuurlijke kleur heeft die aanleunt bij het kleur van het filament.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial