15/8/18 – Geeetech PLA

Geeetech was zo vriendelijk me 2 spoelen van hun PLA te bezorgen.
Deze werden verstuurd door GIANTARM-EU (Amazon.it).

Beide rollen ga ik naast elkaar testen.

Beide rollen kwamen van Amazon Italië. Op donderdag verstuurd met tracking, op maandag bij mij aan de voordeur. Snelle levering dus.

Mooie kartonnen dozen, met een goed leesbaar label erop en een venster om de kleur te zien. Netjes vacuüm verpakt met een zakje silicaat erin, om vocht geen kans te geven. De spoelen bevatten 1 kg filament. Het geel had een gemiddelde diameter van 1.72 mm. Het groen daarentegen, daar zat niet echt een constante waarde in. Dat fluctueerde van 1.67 tot 1.75mm. Dit vind ik toch wat veel om een egale flow uit de extruder te verkrijgen. Het filament is niet broos wanneer je het probeert te plooien/breken tussen je vingers.

  
 

 

De eerste test is een temperatuurs-toren met een hoogte per laag van 0.2 mm. Om mooie prints te verkrijgen heb je deze info nodig en dat kan van merk tot merk, maar zelfs binnen hetzelfde merk, van kleur tot kleur verschillend zijn. Geeetech stelt voor deze rollen een temperatuur in het bereik van 180°C-210°C voor. Ik vond de beste kwaliteit voor beide kleuren ergens rond 205°C op mijn printer. Wat me zeer positief verraste, was dat er zo goed als geen stringing was bij geel. En dit in het volledige temperatuursvenster. Het groen had iets meer stringing, maar het was minimaal. 

  

 

Mijn calibratiestuk was de volgende om te testen.  Testtemperatuur: 205° C., layers op 0.2 . Geen supports!

            

bovenkant    

voorkant:     

zijkant:         

Hetzelfde fenomeen als in eerdere prints: groen heeft een klein beetje meer stringing dan geel. We zien op voor- en zijaanzicht ook de kleine fout onderaan in het groen, een paar lijntjes kleven niet zoals bij geel in de onderste bol. Dit is volkomen normaal, als je kijkt naar de opbouw van dit calibratiestuk en weet dat hier geen supports stonden.

 

Als afsluiter om de printkwaliteit te bekijken gaan we nog eens de uilen onder handen nemen. Deze keer gaan we op 205°C, maar 150 micron testen. Wederom zonder supports!

   

  

150 micron geeft hier een zeer mooi resultaat. Onder de bek zijn geen fouten op te merken, zelfs zonder gebruik van supports.  In de laatste foto van de gele uil,zie je een paar puntjes die nogal ruw zijn in de toplagen. Ik denk dat dit eerder aan mijn print-profiel ligt, dan aan het filament. Iets meer spelen met retractie zou hier wel eens wonderen kunnen doen. Dit zou ook de minimale stringing in het groen verbeteren.

 

Conclusie:

  • Adhesie van kleine vlakken op het printoppervlak is perfect.
  • De gele rol had een vrij constante filament diameter. De groene fluctueerde (gemiddelde 1.705) nogal, maar gaf me wonderbaarlijk op het einde toch een zeer net eindresultaat. Dat had ik helemaal niet verwacht.
  • Mijn beste temperatuur om mee aan de slag te gaan: 205° C.
  • De temperatuurtorens heb ik gebruikt om kracht op te zetten en te kijken of de layers niet breken. De bonding van de layers is zeer sterk en breekt niet met de blote hand.
  • Stringing is er zo goed als niet bij geel. Bij het groen is dit een klein beetje meer, maar verwaarloosbaar. Dit heeft me zeer positief verrast.
  • Met een goed afgestelde FDM-printer, haal je met dit filament zeer gladde zijkanten.
  • Enige minpuntje, maar wat waarschijnlijk aan mijn profiel ligt, scherpe randjes in de toplagen waren niet overal even fijn. Als dit voorkwam, was het op de plaatsen waar de retraction gebeurde. Ik ben ervan overtuigd, met een paar kleine tweaks in mijn standaard-profiel, deze helemaal weg te kunnen werken.
  • Wat me ook opviel achteraf, maar wat ik persoonlijk wel leuk vind: het geprinte item is iets meer mat dan wat we gewoonlijk zien bij PLA. Niet dat het niet meer glanst, maar toch net dat tikkeltje minder.
  • Qua prijs zit dit filament zéér goed als je de printresultaten ziet.

Dit filament is zeer zeker een aanrader qua prijs/kwaliteit!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial