18/01/2019 – Kaisertech PLA Wit review

Rondsurfen op het internet en je kent het wel, je komt dan allerlei zaken tegen die je nooit eerder had gezien.

Zo kwam ik terecht bij Kaisertech, een Duitse fabrikant van filament aan ongelooflijk lage prijzen. Dit vroeg om een test uiteraard.

Wat hebben ze me gestuurd?

20190117_072321.jpg

Een frisse, nette, verpakte doos. Met binnenin een spoel in een vacuüm verpakte zak, inclusief silicaat om het vocht tegen te gaan. 1 kg filament waar de windingen op de spoel niet de beste of mooiste zijn, maar zeer zeker niet de slechtste of lelijkste, die ik al heb gezien. Dit is gewoon “gemiddeld”. Wat me zeer aanspreekt is de openheid van de spoel. Hiermee bedoel ik: Er is minder plastic gebruikt om deze te creëren, er zijn voldoende “vensters” om te kunnen inschatten hoeveel filament er nog op de spoel over is. Ik mis echter toch wel markeringen op de spoel waar de geschatte resterende afmetingen opstaan. Deze zie je meer en meer tegenwoordig. Ik ga de fabrikant dit puntje doorspelen.

Volgens de fabrikant krijg je 1 kg netto filament, met een tolerantie van 0.05 mm en een diameter van 1.75mm. Het temperatuursvenster zou gaan van 190°C tot 220°C. Mijn metingen op 10 verschillende punten over een afstand van 5 meter, waren tussen 1.71 en 1.72 mm. Vrij constant dus met een gemiddelde van 1.715 mm.

Mijn eerste test is altijd een temperatuurstoren met een 0.2 mm hoogte van de laagjes.

Het beste bereik op mijn Prusa MK2s was 205°C. Heel weinig stringing, wat altijd mooi is meegenomen.

Mijn calibratiestuk was de volgende om te testen.  Testtemperatuur: 203° C., layers op 0.2 . Geen supports! Altijd een moeilijke, zeker de onderkant, omdat de bollen op het eind zeer horizontaal worden geprint.

Onderkant: de fout bij elke filament, maar wel zeer beperkt!
Bovenkant: perfect!

Hier was ik al onder de indruk van dit filament. De bovenzijde zag er zeer goed uit. De scherpe randjes van de uitgesneden bollen, waren dan ook scherp. Een van de betere resultaten die ik al had gezien op dit vlak. De onderkant toont in het midden de normale fout die je vindt als je zonder supports print. Op deze test scoort Kaisertech een dikke 10/10.

Als afsluiter om de printkwaliteit te bekijken gaan we nog eens de uilen onder handen nemen. Wederom zonder supports! Laagjes van 0.15 mm.

Weerom een zéér net resultaat, met heel weinig stringing.

Ik wou toch nog eens even iets verder gaan met deze test, dan wat ik gebruikelijk doe.

Op Thingiverse vond ik deze. Dit leek me een leuke om te printen op 0.15mm, geen supports en geen infill, behalve in de vingertoppen. Er werden 3 perimeter lagen ingesteld. Het model werd geschaald naar realistisch formaat en had een hoogte van 185 mm gekregen.

Conclusie:

  • Mijn beste temperatuur om mee aan de slag te gaan: 203° C. 
  • De temperatuurtoren heb ik gebruikt om kracht op te zetten en te kijken of de layers niet breken. De laagjes zijn mooi in elkaar versmolten om toch voldoende sterk te zijn. Zelfs zonder het gebruik van infill.
  • Stringing is echt minimal. 
  • Met een goed afgestelde FDM-printer, haal je met dit filament zeer gladde zijkanten.
  • Ik mis de markeringen op de zijkant van de spoel om de lengte van het resterend filament te kunnen inschatten.

Deze PLA is de beste ik al gezien heb in zijn prijsklasse. Meer nog, veel filamenten die het dubbele kosten van deze, hebben me al veel meer zweet en inspanningen gekost, om tot een minder resultaat te komen dan wat hier getoond is.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial