19/03/2019 – Colorfabb Woodfill

Deze review betreft Woodfill. De andere spoel wordt apart besproken, gezien dit een totaal ander type filament is

Tijd voor iets speciaal Houtfilament.

Colorfabb is een merk, welke ik geregeld zag passeren in de diverse fora en Facebook-groepen betreffende 3D-printen, waar ik actief ben.
Hoog tijd om eens uit te vissen wat ze in hun aanbod hebben.

Een beetje zoekwerk naar hun website en ik kwam te weten dat dit een bedrijf is welke in Nederland is gevestigd. Ze bestaan sinds 2012.

Ik slaagde erin om op handen te kunnen leggen op een spoel Woodfill en een spoel nGen.

Leuk, niet de zoveelste saaie doos die me werd gestuurd.
De inhoud: 2 spoelen ………. en enkele stickers plus nog een catalogus.

In de doos zat er een leuk extraatje: een catalogus.

Interessant om te zien wat het bedrijf in zijn assortiment heeft. Deze voorziet je ook van essentiële informatie betreffende specifiek filament.

Tijd om de doos te openen.

Dit is feitelijk wel een “goed uitziende” doos. Helemaal niet saai. (Ik weet het, dit is helemaal niet belangrijk om te printen, maar het oog wil ook wel wat). De doos was netjes verpakt in een plastic omhulsel. In de doos, een doorschijnende spoel, met info op een gedrukt label als sticker op die spoel. De spoel zelf was dan nog eens ingepakt in een vacuüm getrokken plastic zak, die ook nog eens een zakje silicaat bevatte, om vochtopslorping tegen te gaan.

Deze spoel bevatte 600 gram filament. Volgens hun catalogus, kun je hun spoelen krijgen in 600 og 1800 gram, maar ook met een diameter van 1.75 mm of 2.85 mm. Ik heb maar 1 opmerking betreffende de spoel: het ontbreken van een of andere markering op de spoel zodat je kunt inschatten hoeveel filament er nog overblijft. Diverse andere merken voorzien hier reeds in heden ten dage.

Wat ik dan wel weer zeer leuk en interessant vind is, Colorfabb heeft een speciale site, waar ze je leren hoe hun filamenten te gebruiken: https://learn.colorfabb.com/how-to-print-with-woodfill/.

Door de betreffende pagina te lezen, heb ik enkele belangrijke dingen geleerd betreffende dit filament. Gebruik minimaal een 0.4 mm nozzle and minimaal 0.2 mm printlaagjes. Dit is nodig omwille van hoe dit filament is geproduceerd (plastic en vezels) . Een kleinere nozzle en/of minder hoge laagjes, kunnen dan wel eens voor een verstopping (clog) zorgen. Aangezien dit filament bestaat uit PLA en vezels, heb ik mijn aanspreekpunt bij de firma gecontacteerd en hem gevraagd of dit filament zorgt dat je nozzle sneller gaat slijten door zijn compositie. Het antwoord was: Neen, dit filament is NIET schurend.

Het exacte antwoord van mijn contactpersoon: “Nee, woodFill is niet abrassief van zichzelf. Het houtpoeder is gemicroniseerd alvorens met de PLA/PHA is gecompoundeerd. Het kan met de instellingen van PLA geprint worden.“

Het filament op de spoel ziet er raar uit, anders dan wat we gewoon zijn. Het is niet glad, zoals PLA gewoonlijk voelt. Dit kan uitgelegd worden door de toegevoegde vezels in de de productiefase. Het lijkt ook wat dikker dan mijn gewone PLA. Dus, de gebruikelijke test met de schuifmaat werd gedaan. Over een afstand van 5 meter, 10 meetpunten, en dan daarvan het gemiddelde berekenen wat je kunt gebruiken in je slicer. Ik verkreeg een exact 1.75 mm gemiddelde, met zeer weinig verschil in de gemeten punten (0.02 mm).

Tijd voor de eerste test: de temperatuurstoren. Colorfabb adviseert een venster van 195°C – 220°C. Mijn test bewees dat ze gelijk hadden. Wanneer de printemperatuur zakte naar 190°C (mijn test-toren is opgemaakt tot een laagste waarde van 190°C), moest ik tussenkomen. Er was een “clog” in de maak in de extruder. Er was zeer weinig “stringing”. “Bridging” toonde ook zeer mooie resultaten. Mijn beste temperaturen om mee aan de slag te gaan varieerden van 200°C tot 205°C. De instelling van het bed was 55°C, maar Colorfabb beweert dat een verwarmd bed niet echt noodzakelijk is. Ze adviseren ook een minimumhoogte van 0.2 mm per printlaag.

Printen met dit materiaal, deed me onmiddellijk2 zaken realizeren: 1/ Het resultaat voelt aan zoals vezelplaat als je het aanraakt. 2/ Terwijl je print, komt er een lichte geur vrij van vezelplaat wanneer je dicht bij de printer bent (minder dan 50 cm afstand). Deze geur is niet vervelend en iets verder weg, ruik je niks meer.

Test 2: de gebruikelijke calibratie-kubus. Deze kubus toont interessante info betreffende “overhangs”. Geen supports, 205°C, bed 55°C, 0.2 mm layers, 50 mm/sec, 5% infill.

Dit is volledig normaal voor de bodem, wetende dat dit zonder supports is geprint.
Onderaanzicht van de bovenkant.

We kunnen stellen dat dit best een goed resultaat is. Het object voelt glad aan, helemaal niet ruw. Met uitzondering van de gebruikelijke foutjes door printen zonder supports, moeten we eigenlijk zeer tevreden zijn met dit resultaat.

Tijd voor meer testjes dus. Maar wat gaan we printen, aangezien dit hout is? Baby Groot: 0.2 mm layers, temperatuur 205°C (210°C 1st layer), bed 55°c (60°C 1st layer), speed 50 mm/sec, 10% infill.

Ik zal binnenkort nog extra foto’s plaatsen, wanneer Baby Groot gelijmd is.

Kunnen we houten planken printen? Hier zien we duidelijk dat de retractie nog een beetje extra moet worden getweaked.

Wat dacht je van een Moai? De gebruikelijke instellingen, maar NO supports en NO infill.

Even aan de slag met Fusion 360. Ik wou een decortieve vaas. Deze bestond uit enkel een bodem en 3 perimeters. kon het nog beter worden?

Ik had nog een beetje filament over op deze testrol, dus ik wou nog een tribuut printen aan Chris Warkocki. Deze man heeft al zoveel gedaan voor de 3D printer community, zeker voor de liefhebbers van Prusa. Iemand heeft deze gratis stl voor hem gecreëerd. Wederom geprint zonder infill en supports.

Conclusie:

  • Eerst en vooral: Colorfabb heeft een fantastischewebsite, met heel veel interessante info betreffende instellingen van hun materiaal.
  • Moet geprint worden als gewone PLA, maar……. hou in je achterhoofd dat je minimum 0.2 mm layers en een 0.4 mm nozzle moet gebruiken om een “clog” te voorkomen..
  • Een verwarmd bed is niet noodzakelijk.
  • Mijn beste temperatuur van de extruder was 205°C. Colorfabb adviseert tussen 195°C and 220°C.
  • Ruikt iets wanneer je met je neus op de printer zit. Iets verder weg en je ruikt helemaal niks meer.
  • Stringing is minimaal wanneer je retractie goed ingesteld is.
  • Ik heb nooit “warping” ondervonden.
  • Ik mis markeringen op de spoel om de restwaarde te bepalen.

Dit is zeker een van de beste filamenten die ik tot dusver getest heb. Ja, het kost wat meer, maar dat weerspiegelt zich dan ook in de kwaliteit van je prints. Voor mij is dit elke cent waard. Wanneer ik iets zou moeten printen dat lijkt op hout en geen verf nodig heeft, dan ga ik zeker voor dit materiaal

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial