25/9/2018 – Sain Smart PETG

Sain Smart, nooit van gehoord voor ik deze test deed.

Ik heb enkele chatgesprekken gehad met hun en moest zeggen, deze mensen waren zeer beleefd en professioneel. Ze waren ook niet aan het forceren om de review zo maar even rap rap te schrijven. Ze bieden ook veel meer aan dan enkel filament. Maar dit doet hier niet ter zake.

Toen we akkoord waren met elkaar dat ik mocht reviewen, vroeg de dame in kwestie mij wat ik wou testen. Ik heb haar geantwoord dat ze me mocht verrassen. Ik zou schrijven over wat ik gekregen had. En zo kreeg ik Pro-3 Series Clear PETG. Dit is 1.75 mm filament dat volgens hun kon geprint worden in een venster van 220° C tot 250° C.

Netjes verpakt om te versturen en snel geleverd. Zo hebben we het graag. De doos van het filament zelf is kleurrijk.Eigenlijk vind ik dat wel leuk t.o.v. andere merken met hun saaie box. Niet dat dit iets uitmaakt aan de kwaliteit, maar het oog wil ook wel wat. 1 ding wat me gelijk opvalt, op de doos staat “0.02 laser precision”.  Dit is minder dan de gebruikelijke 0,05 bij de meeste mensen, wat de kwaliteit van de prints zou moeten ten goede komen. De spoel is zo mooi gewonden, dat het onmogelijk lijkt dat er ooit een “knoop” in het filament op het spoel zal zitten (althans toch niet door hun machinaal winden op de spoel, misschien wel door verkeerd behandelen door de mens aan de printer). De diameter van het filament was overal zeer gelijk van 1.71 tot 1.73. Kleine verschillen dus, wat zal leiden tot meer constante aanvoer van plastic in de extruder, wat dan weer zou moeten leiden tot minder verstoppingen en mooiere prints door meer egale extrusie. Het filament was ook netjes in een vacuüm getrokken zak verpakt, inclusief een zakje silicaat erbij. Alles om het droog te houden dus. Nog een pluspunt, op de spoel staan indicatoren op de zijkant, zodat je beter kunt inschatten hoeveel meter filament er nog op de rol zit. Het filament is ook niet broos, het breekt niet zomaar tussen je vingers onder wat druk.

sain-smart-box-1.jpg sain-smart-box-2.jpg 

sain-smart-content-1.jpg sain-smart-fila-length.jpg

 

Mijn eerste test is altijd een temperatuurstoren met een 0.2 mm hoogte van de laagjes.

sain-smart-temp-tower.jpg

De beste temperatuur  is rond  225° C en 230° C. Je kunt hier gelijk ook naar de “bridging” kijken wat er het beste is. PETG is een stuk moeilijker dan PLA om mooie “bruggen” mee te verkrijgen.

 

Mijn calibratiestuk was de volgende om te testen.  Testtemperatuur: 230° C., layers op 0.2 . Geen supports! Altijd een moeilijke, zeker de onderkant omdat de bollen op het eind zeer horizontaal worden geprint.

sain-smart-cube.jpg

 

top:      sain-smart-cube-top.jpg

front:   sain-smart-cube-front.jpg

bodem:sain-smart-cube-bottom.jpg

Je ziet duidelijk dat op de laatste pic in het midden van de grote bol, de kwalitieit ZEER mooi is zonder gebruik van supports. Hiervan ben ik onder de indruk.

Als afsluiter om de printkwaliteit te bekijken gaan we nog eens de uilen onder handen nemen. Wederom zonder supports!

sain-smart-owl-1.jpg sain-smart-owl-2.jpg sain-smart-owl-3.jpg

Weerom hetzelfde hier. De overhang wordt gewoon perfect geprint ZONDER supports (rode cirkel).

 

Als aflsuiter gaan we een vaas printen in “vasemode”. Je weet wel, starten en eindigen zonder de extruder 1 keer te laten stoppen. geprint op 150 micron.

sain-smart-vase-1.jpg sain-smart-vase-2.jpg

 

Conclusie:

  • De ondergrond van mijn Prusa is PEI. We hebben hier even 3D-Lac op gespoten, niet om de print te laten hechten, maar om deze gemakkelijker los te krijgen van het bed. PETG plakt zo goed dat je anders kans maakt dat deze bij het losmaken van het bed, de PEI zou beschadigen.
  • Mijn beste temperatuur om mee aan de slag te gaan: 230° C. 
  • De temperatuurtoren heb ik gebruikt om kracht op te zetten en te kijken of de layers niet breken. PETG (in het algemeen) heeft bij de mooiste printkwaliteit toch net wat minder sterkte dan wanneer je print op bv 10° C meer. Iets warmer resulteert dan in iets minder mooi, maar de laagjes smelten veel beter aan elkaar en het resultaat is dan een pak sterker. Een keuze die je zelf moet gaan maken!
  • Stringing is er en dit is ook weer een typische eigenschap van PETG. Iets kouder printen kan dat veel verbeteren, maar zoals hierboven aangegeven, dan wordt je print toch iets minder sterk. 
  • Met een goed afgestelde FDM-printer, haal je met dit filament zeer gladde zijkanten.
  • Op hun site zie ik bij PETG momenteel slechts 3 kleuren (clear, pink, black). Dit is wat weinig naar mijn gevoel. Dus mensen van Sain Smart, voeg daar aub enkele kleuren aan toe!

Dit is tot nu toe de beste PETG waar ik mee gewerkt heb! Ik ga mijn in huis gebruikte merk vervangen door deze.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial