3D lexicon

Brim

Deze zorgt voor extra hechting door je printoppervlak te vergroten. Het voorkomt eveneens dat je “warping” krijgt (opkrullen aan de uiteinden/hoeken van je print). Kost je wat extra printtijd en wat extra filament. Heeft mij al veel frustratie voorkomen door onderdelen die loskomen van het bed.

Clog

Uitleg clog (wordt aan gewerkt)

Oozing

Uitleg oozing (wordt aan gewerk)

Raft

Net als een “brim” helpt dit bij de hechting van de eerste laag aan het printbed.  In sommige gevallen helpt een “brim” nog steeds niet voldoende om te voorkomen dat een print van je bed loskomt tijdens het printen. Deze versie is nog iets geavanceerder, maar heeft als nadeel dat het nog wat meer extra tijd en filament kost om je print te vervolledigen.

Skirt

Deze wordt als eerste geprint. Een lijn die getrokken wordt rond je te printen object. Dit is als het ware een proefdruk. Je ziet onmiddellijk als er hechting is op je bed, maar ook als je een continu filament aanvoer hebt. In sommige gevallen “retract” je op het einde van een print om zo “oozing” te voorkomen. Dor deze skirt te printen, geef je de extruder ook de kans om de retracting van de vorige print ongedaan te maken en opnieuw voor een constante aanvoer van filament op je printbed te zorgen. 

Warping

Prints die door het wijzigen van de temperaturen tijdens het printen, beginnen te “buigen” op de uiteinden, waardoor in sommige gevallen zelfs de print loskomt van het bed. Op mijn Prusa MK2s los ik dit op door een “skirt’ op een afstand van 2 mm te printen van het object, maar ook deze skirt 3 laagjes (layers) hoog te printen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial