Printen met mijn eigen regels

Ik heb zo een paar regeltjes die ik handhaaf, om mooie resultaten te verkrijgen.

  1. Bed: Reinig je bed voor elke print. Op de PEI-sheets van mijn Prusa’s doe ik dit met Isoprophyl alcohol (IPA) 99% zuiver.
  2. Gemiddelde diameter filament: bepaal voor elke rol die je gebruikt, op verschillende plaatsen de diameter van het filament. Meestal doe ik dit over een lengte van 5 meter met 10 maatnames. Daarna bepaal ik het gemiddelde. Ik doe dit met een digitale schuifpasser. TIP: je kunt dit op je spoelen die je in gebruik hebt noteren (schrijven op het etiket van het spoel, een sticker op je spoel kleven, …)
  3. Temperatuur : Bepaal de beste printtemperatuur voor elk type filament. Hiervoor print ik een “temperatuurstoren”. Dit is een item wat ikzelf heb ontworpen, waar een aantal zaken in kunnen worden “gelezen” als de print klaar is. Zo zie je waar de beste temperatuur ligt voor minimum “stringing”, beste “bridging” en mooiste “layer adhesion”. LET OP: Binnen één bepaald merk, kan dit verschillend zijn voor een andere kleur. De gebruikte pigmenten hebben hier een invloed op.
  4. Slicer: Vergeet niet om de in regel 2 verkregen waarde (gemiddelde diameter filament) in te voeren in je slicer vooraf. Een verkeerde parameter zal je anders over- of onderextrusie opleveren in het eindresultaat. Vergeet ook niet de in regel 3 verkregen waarde in te voeren. Een andere merk of type filament zal zonder deze aanpassing niet het gewenste resultaat geven.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial