Dit is een lijstje van programma’s dat lang niet volledig is. Denk je dat er nog één (of meerdere) in dit lijstje moeten toegevoegd worden, voel je dan vrij om mij te contacteren zodat ik het lijstje kan bijwerken. Ook niet-werkende links mag je me melden. Zo blijft deze pagina up-to-date.
Veel van deze programma’s hebben een (soms steile) leercurve, wat betekent dat je niet zomaar een complex ontwerp kunt gaan maken, maar eerst het programma moet leren kennen.
Fusion 360
- URL: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/students-teachers-educators
- Gratis voor studenten en hobbyisten. Je hoeft enkel te registreren zodat je een “Autodesk-account” hebt. (Momenteel heb ik de hobbyist-versie van dit account. Dit betekent dat ik elk jaar mijn registratie moet bevestigen. Ik heb die bevestiging reeds gedaan zonder problemen).
- Autodesk heeft een eigen “academy”, waar je tal van filmpjes met voorbeelden kunt downloaden. https://academy.autodesk.com/curriculum/product-design-fusion-360?mktvar002=719004&utm_medium=mngd-referral&utm_source=adsk-micro&utm_campaign=glob-edu-fy18-aex-fusion-product-center-appstreaming-page-content-marketing&utm_id=719004
- Fusion 360 is een programma wat je download naar je pc, maar wat wel een verbinding met internet moet hebben om goed te functioneren.
Onshape
- URL: https://www.onshape.com/
- Gratis voor studenten en hobbyisten. Je moet wel registreren om het programma te kunnen gebruiken.
- Het grote voordeel van dit programma is, dat je het programma niet hoeft te downloaden en installeren. Het draait volledig in de cloud. Nadeel? Je hebt altijd een internetverbinding nodig om te kunnen werken.
- Ze hebben een eigen learningcenter.
- Ze hebben ook een app voor op je smartphone of tablet.
Tinkercad
- URL: https://www.tinkercad.com/
- Dit is een gratis programma. Het is er eentje in de Autodesk-familie. Je moet uiteraard registreren.
- Je hoeft niks te installeren op je pc, dit programma draait in een browser via internet. Nadeel? Je hebt altijd een internetverbinding nodig om te kunnen werken.
- Ze hebben een eigen 3D printing class.
Is er één programma wat beter is dan alle andere?
Misschien wel ….
Maar het hangt af van de tekenaar, met welk programma deze zich het meest op zijn gemak voelt om zijn tekeningen te maken. Elk programma heeft een beetje zijn eigen werkwijze. Schakelen tussen die programma’s is niet altijd simpel. Waarom? Omdat in de verschillende paketten, soms dezelfde handelingen een andere naam hebben, een andere manier van bewerken hebben.
Met Fusion 360, Onshape en Tinkercad heb ik allemaal wat getekend toen ik begon met ontwerpen. Uiteindelijk ben ik bij Fusion 360 beland omdat voor mij in bepaalde omstandigheden geen internet voorhanden was, maar ik zo toch kon blijven tekenen.
Ondertussen ben ik ook bezig aan een cusus 3D tekenen in Fusion 360 (januari 2018 – juni 2018).
Hieronder enkele voorbeeldjes: